nga V. Kolonja » E Hënë 8. Mars 2010, 20:11
Pershendes te gjith ata qe jaoin i dicka ne te mir te vendlindjes me kete edhe kombit. Desha ti pergjigjem vizitorit ne lidhje me idene e rindertimit te bazilikes. Jetoni ne pergjigjen qe u ka dhene ka permendur edhe inicialet e mia V.K. i cili per sanimin e varrezave dhe ndertimin e lapidari eshte konsulltuar me mua dhe jo vetem ai por tere grupi i Projekt 2009 ma besuan hartimin e projekt te kesaj vepre tashme te realizuar, me sinqeritet nuk dua te them asgje se i bie qe te levdohem, por le te vleresojne te tjeret sot dhe ne te ardhmen. Sa i prket BAZILIKES, pershendes iniciatoret , sepse une kam then dhe them, nga kushdo qe te vij nje ide per te miren e vendlindjes, bashkevendasve dhe vet atdheut jam i gatshem qe te ndihmoj me te gjitha mundesit e mija intelektuale, profesionale dhe materiale dhe fizike (kuptohet ne kufijt e mundesive) Megjithate gjithcka varet prej nesh dhe sa jemi ne te organizuar si ketu ne vendlindje dhe jasht kudo qe ndodhen ladorishtaret dhe jo vetem ata. Sa i perket bazilikes ne duhet te punijme qe kjo pike arkeologjike te shenderrohet ne nje monument kulture edhe per vizitore te brendshem dhe te jashtem. sepse deshmon qe mga shek i V (ndoshta edhe me heret gje qe mund te vertetohet me hulumtime te me tutjeshme ne vend) Por ne duhet ket vend te lashte historik ta kethejm ne nji vend te pershtatshem per vizitore duke e pershtatur dhe ambijentuar ashtu qe te jete terheqes jo vetem per vendasit por edhe per turist te huaj. Pershtatja ambientimi dhe nderimet qe mund te behen aty duhet te ndertohen me kujdesin me te madh, pa e prishur dhe demtuar as nji milimeter te struktures arkeologjike prandaj paraprakisht duhet biseduar me arkeolog, gje te cilen e e kemi bere me arkeolog te njohur nga Vlora. Kete jetoni e di prandaj edhe idea ka dale prej tij dhe grupit. megjithate per kete ide duhet te behet nji konsulltim i vecant me njrez profesionist perkates dhe pasi te kryhet projekti mund te bisedohet per realizimin e tij.